14.9.06

Jane GoodallOnlangs was ze in Nederland; Jane Goodall, bekend van haar werk voor met name chimpansees. Hoewel de eerste twee sprekers op dit event van de New Knowledge Club ook razend interessant waren (het ging over virussen (Ab Osterhaus) die van dier op mens werden overgebracht en de afschuwelijke handel in 'bush meat'; het verhandelen van apenvlees omdat dit exclusief is) werd ik toch het meest geraakt door Jane en ik kwam eerlijk gezegd ook het meest voor haar. Haar uitstraling, die altijd helder gebleven is. De echtheid waarmee ze daar op het podium stond (met haar eeuwige mascotte Mr. H bij zich, een grijs pluchen aapje dat ze heeft gekregen van een blinde goochelaar; iemand die zich door niets liet weerhouden om te doen wat hij leuk vond!) , haar niet aflatende stroom wijze woorden en een boodschap die me in mijn hart raakte: het is nog niet te laat om respectvol met onze planeet om te gaan, om te voorkomen dat onze naaste familie uit het dierenrijk uitsterft (er zijn nog maar wat kleine plukjes chimpansees, gorilla's en oerang-oetans over), om als als generatie van nu een nieuwe aanpak te kiezen en met elke kleine keuze die we maken een beetje bij te dragen.
Ze vertelde ook over de lezingen die ze geeft in China. Terwijl we hier denken dat ze daar onze collectieve ondergang voorbereiden (door de sterke, ongerichte economische groei en hier aan gekoppelde vervuiling) zitten de zaaltjes waar ze haar voordrachten geeft tot de nok toe gevuld met jongeren die gretig haar boodschap in zich opnemen en vragen hoe ze een verandering teweeg kunnen brengen. Haar advies: Word een succesvolle (bewuste!) zakenman in plaats van je haar te laten groeien en op sandalen te gaan rondlopen.
Tot slot riep Jane op om ons hoofd, maar vooral ook ons hart te gebruiken, "unscientific as that may sound".

Ik pinkte wel een traantje weg toen de zaal voor haar opstond en ze daar zo op het podium stond, klein vrouwtje met grijs haar, met haar pluchen aapje, die zo veel impact heeft en zo veel doet voor het welzijn van zo velen. Ze is al gelauwerd en gekranst, maar hulde voor die vrouw. Wat een mooi mens!